jumperskneeJumpers Knee

Onze knieën staan onder constante druk gedurende de dag. De verschillende bewegingen die we maken zoals buigingen, draaiingen en andere krachten die erop werken maken ze kwetsbaar voor blessures. Een voorbeeld van zo’n blessure is een jumpers knee (ook wel kniepeesontsteking).

Jumpers knee is de niet-medische term voor patellatendinitis.

 

Wat is een jumpers knee?

Een Jumpers Knee is een veelvoorkomende blessure die vooral sporters treft waarbij veel druk wordt uitgeoefend op de pees van de knieschijf. In het bijzonder atleten die veel moeten springen worden hierdoor getroffen, vandaar de naam.

De spieren van het been vormen samen de patella pees die over de knieschijf loopt en leidt naar het scheenbeen. Als de pees ontstoken raakt veroorzaakt dat pijn en dit is wat een jumpers knee genoemd wordt.

 

Symptomen van de jumpers knee

De patiënten die last hebben van een jumpers knee zijn vaak sporters die deelnemen aan sporten waarin gesprongen wordt. De algemene symptomen zijn pijn in het onderste deel van de knie die langzaam begint en erger wordt met de tijd. Het wordt gewoonlijk gevoeld onder de knieschijf.

In de beginfase klagen patiënten over pijn die alleen voorkomt na het sporten. Als de situatie echter voortduurt kan de pijn verergeren. Pijn kan dan optreden bij lopen, hardlopen, traplopen etc.

Bij onderzoek van de knie zullen patiënten gevoeligheid hebben bij de onderkant van de knieschijf en in sommige gevallen ook erboven. De bewegingen van de knie zullen mogelijk blijven en de andere onderdelen van de knie zullen normaal blijven. De spieren aan de onderkant van de dij kunnen stijf zijn waardoor deze bijdragen aan de symptomen.

 

Diagnose

Diagnose van een jumpers knee is meestal niet lastig te stellen. Patiënten merken dat bepaalde bewegingen van de knie pijnlijk kunnen zijn, in het bijzonder wanneer er op de pees van de patella druk wordt uitgeoefend. Er zijn geen speciale screeningtests nodig om de diagnose te stellen.

 

Behandeling

In de vroege fase van de behandeling moeten patiënten hun knie laten rusten om de pees te laten genezen. Het gebruik van een ijszak kan de ontsteking verzachten, net zoals pijnstillers. Tijdens de behandeling zullen in het bijzonder excentrische krachtoefeningen gedaan worden om de belastbaarheid van de pees te vergroten.

Indien de behandeling onvoldoende resultaat geeft zal de patiënt doorgestuurd worden voor een orthopedisch consult. Een injectie met ontstekingsremmers kan helpen. In sommige gevallen zal een operatie overwogen worden.