Wat is dry needling?

Dry Needling is een techniek waarbij met een droge (acupunctuur) naald in een verharding (myofasciale triggerpoint) in een spier wordt geprikt. Het is een methode die in Canada ontstaan is en inmiddels al veel in Nederland wordt toegepast door fysiotherapeuten.

Wanneer wordt dry needling toegepast?

Dry needling wordt toegepast op specifieke plekken in de spier, namelijk triggerpoints. Een triggerpoint is een overgevoelige palpabele verharding in een streng van een spier. Deze kunnen ontstaan door een verkeerde beweging (zoals een ongeval of sportletsel), langdurige verkeerde of eentonige houding/beweging of door stress. 

Vaak geeft een triggerpoint naast lokale drukpijn in de spier ook uitstralingspijn, waarbij de pijn op andere plekken in het lichaam gevoeld kan worden dan op de plek van de triggerpoint. Mensen kunnen naast deze pijnklachten ook spierstijfheid, beperkte bewegelijkheid in gewrichten, verminderde kracht, tintelingen en/of hoofdpijn ervaren.

Wat kunt u verwachten bij een Dry needling behandeling?

Tijdens de behandeling zal de therapeut eerst nagaan of de klachten veroorzaakt wordt door triggerpoints en of het mogelijk is om Dry needling toe te passen. In het onderzoek word er ook gekeken naar de onderliggende oorzaak van de klachten om zo herhaling in de toekomst te voorkomen.

Indien de behandeling gestart kan worden, kunt u volgende verwachten. Het inbrengen van de naald voelt u in principe niet doordat er dunne accupuntuurnaalden worden gebruikt. Als de triggerpoint aangeraakt wordt, spant de spier zich kort aan, dit voelt u wel. Daarna ontspant de spier direct en voelt de spier vaak al losser of kunt makkelijker bewegen.

Achteraf kunt u de dag zelf of de volgende dag een wat stijf gevoel krijgen op de plek van de triggerpoint. Echter mag u vaak wel al direct sporten of bewegen na de behandeling. 
Dry needling wordt vaak toegepast in combinatie met oefentherapie, adviezen en/of huiswerkoefeningen. 

Verschil tussen Dry needling en acupunctuur:

Een vraag die veel gesteld wordt is: Wat is het verschil tussen Dry needling en acupunctuur? Bij beide technieken worden dezelfde naalden gebruikt, echter is de techniek heel anders. Bij acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet met als doel het beïnvloeden van de energiebanen in het lichaam.

De naalden worden hier vaak voor langere tijd in het lichaam gelaten.
Bij Dry needling wordt er vaak één naald tegelijk gebruikt, waarmee kortdurend in de spieren wordt geprikt. Daarnaast worden hier triggerpoints behandeld i.p.v. energiebanen. Bij Dry needling worden niet alleen opervlakkige spieren behandelt maar juist ook dieper gelegen spieren, waar je met de hand moeilijk bijkomt.

Toepassing

Dry Needling kan overal in het lichaam worden toegepast, zolang de spieren via de via huid kunnen worden benaderd.

Kosten

Er worden geen extra kosten berekend voor Dry Needling.

Mocht u zich af vragen of Dry needling iets voor u is of heeft u andere vragen betreft Dry needling? Dan kunt u deze aan een van onze therapeuten voorleggen.
Binnen onze praktijk beoefenen de volgende therapeuten Dry needling:
Sjoerd Commandeur, Tessa de Bie en René Roelfsema.