Frozen shoulder

Frozen shoulder is een veelvoorkomende aandoening. 2 tot 5,3% van de mensen krijgen tussen hun 35-75e levensjaar last van 1 of meer frozen shoulders. (1) Het bijzondere van frozen shoulder is dat het kan ontstaan zonder aanleiding. Het kan ook ontstaan na een trauma of andere aandoening in de nek of schouderregio.

Bij een frozen shoulder vindt er een ontstekingsreactie en verstijving plaats in het schouderkapsel, waardoor de schouder pijnlijk wordt en de beweeglijkheid van de schouder sterk vermindert. Dit duurt gemiddeld 1-3 jaar, waarin het lichaam de klacht grotendeels zelfstandig hersteld. Deze periode is te verdelen in 3 fases, met bijbehorende kenmerken:

1. Freezing fase, 1-9 maanden. In de eerste fase staat de pijn op de voorgrond, zowel tijdens bewegen als in rust (ook ‘s nachts). De schouder reageert sterk op pijnlijke bewegingen/ activiteiten. Het wordt moeilijker en pijnlijker de schouder actief te bewegen. Later in deze fase verstijfd het schoudergewricht.

2. Frozen fase, 4-9 maanden. De schouder reageert minder sterk op bewegingen/ activiteiten. De pijn neemt af. De stijfheid/ bewegingsbeperking van de schouder is in deze fase het grootst.

3. Thawing fase, 4-12 maanden. In deze fase neemt stijfheid van de schouder af.

40-60% van de mensen met een frozen shoulder houdt blijvend last van een licht pijnlijke, licht stijve schouder. (2)

Het is wetenschappelijk bewezen dat fysiotherapie het herstel kan versnellen en verbeteren, en de kans op blijvende klachten kan verminderen.

Behandeling

Hoe helpt de fysiotherapeut?

In fase één is het belangrijk te zorgen dat de schouder zo min mogelijk verstijfd. De therapeut overlegt met de patiënt welke dingen wel en niet verstandig zijn om te doen. Dit blijft tijdens het gehele herstel erg belangrijk. Daarbij kunnen enkele hele lichte en kleine (thuis) oefeningen gegeven worden om de verstijving tegen te gaan. Soms kunt u er voor kiezen de pijn in deze fase tijdelijk te verminderen door een injectie.

 

In fase twee kan de schouder meer hebben. De therapeut kan beginnen uw schouder te mobiliseren (de therapeut beweegt en stuurt uw arm/ schoudergewricht, terwijl u de schouder ontspant). Bij de oefeningen zijn grotere bewegingen in alle richtingen mogelijk.

 

In fase drie is het doel de volledige beweeglijkheid en functie van de schouder te herstellen. Belangrijk zijn hierin de eerder beschreven mobilisaties, nu tot in de uiterste stand die het gewrichtskapsel toelaat. De uiterste stand wordt steeds langer vastgehouden en er wordt steeds meer druk uitgeoefend. De oefeningen worden uitgebreid naar de volledige bewegingsmogelijkheid van de schouder, en worden mogelijk intensiever.

 

In alle fases controleren we (en verbeteren we indien nodig) de beweeglijkheid van uw bovenrug, nek en schoudergordel. In de therapie wordt rekening gehouden met uw dagelijks leven (werk, hobby’s etc.).

Frozen shoulder wordt vergoedt als chronische aandoening. Dit betekend dat de zorgverzekeraar vanaf de 21e behandeling vanuit de basisverzekering vergoedt. De behandelingen hiervoor worden gedekt door uw aanvullende verzekering fysiotherapie indien u deze hebt.

Voor het maken van een afspraak kunt u hier het aanmeldformulier invullen of bellen naar 0157009731. U heeft hiervoor niet eerst een verwijzing nodig.

[attractive_button_template template=”4″ link=”url:https%3A%2F%2Freaxion-fysiotherapiedelft.nl%2Finschrijven%2F|||” font_color=”#ffffff” bg=”#dd7171″ radius=”5″ width=”80″ height=”25″ icon_on=””]Inschrijven[/attractive_button_template]

Literatuurlijst

  1. Vermeulen E. Physiotherapeutic treatment and clinical evaluation of shoulder disorders. [thesis]: PhD thesis Leiden University, 2005.
  2. Robinson CM, Seah KTM, Chee YH, Hindle P, Murray IR. Frozen shoulder. Journal of Bone and Joint Surgery-British Volume. 2012;94B(1), 1-9.