Nekklachten

Klachten aan de nek zijn veelvoorkomende klachten. Wij zien dan ook veel mensen in de praktijk met nekklachten. Deze klachten komen voor bij mensen van alle leeftijden en kunnen verschillende oorzaken hebben. Nekklachten kunnen gepaard gaan met hoofdpijn, pijn in de rug of uitstralende klachten naar een of beide armen. 

 

Lichaamshouding

Een oorzaak van nekklachten kan een niet optimale lichaamshouding zijn waarbij dan met name de spieren rondom de nek overbelast worden. Dit kan voorkomen bij sporters (roeiers of wielrenners) maar ook bij mensen met een zittend beroep of een beroep waarbij veel in dezelfde houding wordt gewerkt.  

 

Spanning / stress

Een andere oorzaak voor nekklachten kan te maken hebben met het ervaren van spanning of stress. Hierdoor verandert ook de spanning van spieren in het lichaam wat met name te merken is in de nek en de schouders. De spieren rondom de nek raken hypertoon (verstijfd) waardoor bewegen met de nek pijnlijk kan zijn. 

 

Whiplash

Een pijnlijke nek kan verder veroorzaakt worden door een whiplash (een plotselinge heen-en-weer beweging van de nek, bijvoorbeeld bij een aanrijding of door een plotselinge duw) of door instabiliteit van de nek. De wervels van de nek kunnen bij bewegen dan niet altijd netjes bij elkaar gehouden worden door de spieren en de banden waardoor een instabiel gevoel kan ontstaan. 

 

Artrose

Nog een andere oorzaak, welke met name gezien wordt bij wat oudere mensen, is artrose in de nek. Door het gebruik van de nek in de jaren neemt de kwaliteit van botten, spieren, pezen en banden langzaam iets af. Dit is een normaal proces. Echter kan artrose, in de volksmond ook wel slijtage genoemd, ook gepaard gaan met pijn bij bewegen. Ook kan er een stijf gevoel in de nek ontstaan bij bewegen. 

 

Behandeling

Al dit soort klachten zijn goed behandelbaar. Heb je op dit moment nekklachten? Ook andere dan bovengenoemde oorzaken kunnen de oorzaak van de klacht zijn. Wanneer je een aanvullende verzekering hebt wordt fysiotherapie vaak geheel vergoed.  Je kunt bij onze praktijk snel terecht voor een onderzoek en behandeling. We werken dan samen aan een zo snel mogelijk herstel, zodat je snel weer pijnvrij kan bewegen!

Wij zijn bereikbaar op 015-7009731.