Schouderklachten
Peesklachten aan de schouder zijn veel voorkomende klachten, zowel bij sporters als bij niet-sporters. In de praktijk worden schouderklachten dan ook regelmatig gezien. De schouder is van nature een instabiel gewricht. De schouderkop is groot in verhouding tot het kleine kommetje waar deze in zit. Het is vergelijkbaar met een golfballetje op een tee. Om de schouder stabiel te houden bij (extreme) bewegingen van de schouder moeten de spieren en pezen hard werken om het geheel netjes bij elkaar te houden en goed te laten bewegen. Er wordt dus veel aanspraak gedaan op spieren en pezen in de schouder. Automatisch is de kans op een spier- en/of peesblessure dan ook zeker aanwezig.
De oorzaken kunnen heel uiteenlopend zijn: van een val op de schouder tot overbelasting als gevolg van klussen of het huishouden. Het risico op peesklachten in de schouder is wat groter bij ongetrainde personen en naarmate de leeftijd vordert. In de schouder kunnen verschillende pezen geirriteerd of beschadigd raken. Hieronder worden de meest voorkomende peesblessures kort beschreven.
Blessure van de bicepspees
De meest bekende spier in de bovenarm is waarschijnlijk de biceps. âBicepsâ betekent âtwee koppenâ: deze spier bestaat dus uit twee gedeeltes. De pees van de lange kop van de biceps loopt aan de voorzijde van de schouder en zit vast net onder de schouderkop. De pees is hier nauw vervlochten met het kraakbeenlaagje rond de schouderkop. Irritatie of beschadiging van de bicepspees is vooral te vinden in het gebied aan de voorzijde van de schouder, dit kan een ontsteking zijn, een verschuiving van de bicepspees of een scheurtje van de bicepspees. Klachten die kunnen optreden bij een blessure aan de bicepspees zijn pijn met name aan de voorzijde van de schouder, drukpijn over de pees en pijn bij draaibewegingen van de schouder.
Impingement
âImpingementâ betekent inklemming. Hiermee wordt meestal inklemming van een pees in de schouder bedoeld. Naast dat het schoudergewricht van nature niet zo stabiel is, is het ook een gebied waar veel structuren (spieren, pezen, banden, zenuwen en bloedvaten) door een kleine ruimte geleid worden. Als een van deze structuren niet goed functioneren en geirriteerd raken, kan zwelling ontstaan. Hierdoor kan er een andere structuur ingeklemd komen te zitten. Wat het meest voorkomt is dat de pees van de spier âsupraspinatusâ klem komt te zitten tussen het schouderdakje en de schouderkop. Meestal is dit te merken bij bewegingen boven schouderhoogte. Klachten die kunnen optreden bij impingement zijn pijn bij optrekken van de schouder, pijn bij bewegingen boven schouderhoogte (specifiek tussen de 60 en 120 graden) en nachtelijke pijn.
Blessure van de rotatorenmanchet
De rotatorenmanchet, ook wel ârotator cuffâ genoemd, is een groep van vier spieren. Deze groep spieren zorgt in alle richtingen en bij alle bewegingen voor een stabiele schouder door afzonderlijk of gezamenlijk aan te spannen bij bewegingen van de schouder. Deze spieren moeten altijd actief zijn en worden dus vaak veel belast. Blessures aan een (of meer) van deze pezen komt met name voor bij wat oudere mensen omdat al het weefsel, dus ook peesweefsel, in het lichaam in kwaliteit achteruit gaat. Er kunnen microscopisch kleine scheurtjes in de pezen ontstaan, maar ook meer uitgesproken scheuren. Klachten die hierbij kunnen ontstaan zijn nachtelijke pijn, niet op de schouder kunnen liggen, krachtsverlies en minder goed kunnen bewegen met de schouder.
Behandeling
Al dit soort klachten zijn goed behandelbaar. Heb je op dit moment klachten aan de schouder? Ook andere schouderblessures zijn vaak goed te behandelen door de fysiotherapeut. Wanneer je een aanvullende verzekering hebt wordt fysiotherapie vaak geheel vergoed. Je kunt bij onze praktijk snel terecht voor een onderzoek en behandeling. We werken dan samen aan een zo goed mogelijk herstel, zodat je snel weer pijnvrij kan bewegen!
Wij zijn bereikbaar op 015-7009731.