Anatomie knieVoorste kruisband revalidatie

De knie bestaat uit een aantal belangrijke structuren die de stabiliteit en functie van dit gewricht waarborgen. De belangrijkste en meest bekende zijn de menisci, kruisbanden en buiten- en binnenbanden.

De kruisbanden vervullen een belangrijke functie bij het voorkomen van het in voor- en achterwaarts schuiven van het gewricht (translatie). Waarbij de voorste kruisband verschuiving naar voren voorkomt en de achterste verschuiving naar achteren.

Sportblessures

In de sport zien we het meest dat de voorste kruisband afscheurt. Oorzaak is vaak een te grote en krachtige draaibeweging (torsie) in het gewricht. Deze blessure gaat gepaard met grote zwelling in het gewricht en instabiliteit. Meestal is hierdoor normaal bewegen niet meer goed mogelijk, een operatie behoort dan tot de mogelijkheden. Vaak wordt bij sporters die hun sport weer willen hervatten, gekozen voor een voorste kruisbandoperatie. Tijdens een operatie wordt dan een vervangende kruisband geplaatst. 

Wanneer de klachten aan de knie minimaal zijn kan ook gekozen worden voor een conservatieve behandeling. Hierbij wordt niet geopereerd.  Er zal dan een verwijzing naar de fysiotherapeut komen, waarna de knie op stabiliteit getraind gaat worden.

Revalidatie

Het revalideren na een voorste kruisband operatie gaat ongeveer een jaar duren.  De belangrijkste doelen zijn hierbij het herwinnen van stabiliteit, vergroten van de spierkracht en het terugkeren naar het (sport)niveau voor de blessure. Een goed afgestemd trainingsprogramma is hierbij belangrijk, omdat de juiste trainingsprikkel gegeven moet worden. Gedurende dit traject zullen we je sturen en begeleiden.

Afspraak maken?
Voor meer informatie of een afspraak zijn wij bereikbaar op: 015-7009731