Bij een knappende/ klikkende kaak ligt de discus niet op het kopje van de onderkaak, maar ervoor. De onderkaak drukt nu op het weefsel achter de discus, wat erg pijnlijk kan zijn. Bij het openen van de kaak moet de onderkaak weer onder de schijf komen. Hierbij kun je een knap/klik horen en/of voelen. Bij het sluiten schuift de discus niet goed terug, waardoor het kapje er weer afglijdt en er weer een klik/knap op kan treden.
Knappende en klikkende kaak
Behandeling
De behandeling is afhankelijk van de oorzaak. Deze proberen we te achterhalen in het intakegesprek en het onderzoek. Hieronder benoemen we mogelijke oorzaken met de bijbehorende behandeling. We maken onderscheid in een kaak die sinds kort klikt (acuut) en een kaakgewricht dat al langer klikt (structureel).
Klikkende kaak
Bij een acute klikkende/knappende kaak is er iets gebeurd, waardoor de discus plotseling niet meer goed meebeweegt. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan tijdens het slapen, eten, door stress, door vallen of door een tandartsbezoek.
Om het kaakgewricht weer juist te laten bewegen moet alles weer op de juiste positie, spanning en lengte komen.
Indien het veroorzaakt wordt door spierlengte/spanningen herstellen we dit met massage, rek en oefeningen.
De positie van het kaakgewricht zelf kunnen we bijsturen door middel van mobilisaties. Bij mobiliseren stuurt de fysiotherapeut de kaak met zijn handen naar de juiste positie. Ook kan de therapeut middels druk op de ondertanden ruimte tussen de onder- en bovenkaak maken voor de discus. Uit onderzoek blijkt dat dit erg effectief is om pijn tegen te gaan en de kaak op de juiste manier te laten bewegen. Ondanks dit onderzoek blijkt dat het in Nederland nauwelijks gedaan wordt. Wij doen dit bij reaXion Fysiotherapie wel, om optimaal resultaat te bereiken.
Structureel
Door verkeerde spanningen op het kaakgewricht kan het zo zijn dat de discus niet meer goed meebeweegt. Sommige mensen hebben dit al jarenlang. De spanningen op het kaakgewricht kunnen door verschillende dingen veroorzaakt worden. De meest geziene oorzaken zijn mondgewoonten, tandenknarsen en/of klemmen, (slaap)houding, bewegingsbeperking of spanning in de nek en stress. De oorzaak heeft uiteraard veel invloed op de behandeling.
Samen proberen we het patroon waardoor de spanning ontstaat te doorbreken. Dit is bijvoorbeeld gelukt door de houding van de mond te veranderen tijdens het eten, kauwgom aan 2 kanten i.p.v. 1 kant te kauwen en de arm anders neer te leggen bij een buikslaper.
Aanpakken van de oorzaak
Daarnaast pakken we de oorzaak aan. Soms kan het vergroten van de bewegingsvrijheid in uw nek of het veranderen van uw houding voldoende zijn de klacht op te lossen. Indien de oorzaak verkeerde spanning van de kauwspieren is, kunnen we corrigeren door massage, rek, oefeningen en andere ontspanningstechnieken. In andere gevallen kan door mobiliseren gezorgd worden dat het kaakgewricht weer de juiste beweging maakt.
Bij mobiliseren stuurt de fysiotherapeut de kaak met zijn handen naar de juiste positie. Ook kan de therapeut middels druk op de ondertanden ruimte tussen de onder en bovenkaak maken voor de discus. Uit onderzoek blijkt dat dit erg effectief is om pijn tegen te gaan en de kaak op de juiste manier te laten bewegen. Ook dit blijkt in Nederland nauwelijks gedaan te worden, maar wij doen dit wel.
Bitjes en splints
Splints, ook wel opbeetplaten genoemd, zijn kunststof plaatjes die u (overwegend âs nachts) over uw tanden plaatst om uw gebit te beschermen voor eventuele schade door knarsen. De tandarts kan bepalen of u een splint nodig heeft.
In enkele gevallen kunnen splints gebruikt worden om de positie van de onderkaak te veranderen.
Splints worden in sommige gevallen ook gebruikt in de hoop mondgewoonten als knarsen en klemmen te verminderen. Er is nog geen bewijs dat splints effectief zijn tegen deze gewoonten.