Sportfysiotherapie

De sportfysiotherapeut speelt een belangrijke rol bij de behandeling van sportgerelateerde blessures en bij preventie, voorlichting en advies voor een ieder die sport als hobby of beroep heeft!

De sportfysiotherapeut doet er alles aan om u weer op een verantwoorde manier terug te brengen naar het gewenste sportniveau. Aangepaste trainings- en oefenvormen zullen in eerste instantie een belangrijk onderdeel van de revalidatie vormen, waarna de oefeningen steeds meer sportspecifiek worden.

Voorbeelden van gezondheidsproblemen die een sportfysiotherapeut kan behandelen:

Revalidatie na een voorste kruisbandreconstructie;
• Overbelastingsproblemen bij hardlopers;
• Acuut letsel na sporten;
• Overbelastingsletsel bij hardlopen, zwemmen, atletiek, balsporten, racketsporten, werpsporten en vechtsporten.

De therapie richt zich niet alleen op het herstel van de betreffende gewrichten, maar is ook bedoeld om juist die lichaamsdelen te trainen die nog wel belastbaar zijn.

Ook de sportfysiotherapie is direct toegankelijk, dus met en zonder verwijzing te raadplegen.

Veldtraining

Je hebt een blessure en wil zo snel mogelijk weer optimaal kunnen sporten met zo min mogelijk kans op een nieuwe blessure. Wij begrijpen dat, en daarom doen we er alles aan om dit te bereiken!

Behandelingen beginnen vaak op de behandelbank en in de oefenzaal. Hier werken we, afhankelijk van de blessure, aan de juiste bewegingsvrijheid, kracht, coördinatie en belastbaarheid van het lichaam. Vaak ziet men dat wanneer (uit de testen blijkt dat) dit bereikt is, gezegd wordt dat je je sport ‘rustig op mag pakken’. 

Soms wordt er dan aangegeven op hoeveel procent je mag sporten (wat in sporten met spelelement nauwelijks toe te passen is) of welke onderdelen je mag gaan doen. In sommige gevallen wordt het aan coaches of trainers overgelaten. Gezien dit vaak mensen zonder specifieke kennis en ervaring op het gebied van de blessure zijn, (vaak zijn het zelfs vrijwilligers), kan dit erg lastig zijn.

Cijfers wijzen uit dat de kans op een nieuwe blessure het grootst is in de eerste periode na het hervatten van de sport. Om het risico in deze periode te beperken, bereiden wij je voor op het hervatten van de sport met sportspecifieke veldtrainingen. Je wilt je lichaam immers zo goed mogelijk voorbereiden op wat er later van gevraagd wordt. Wanneer we zien hoe je lichaam onder deze omstandigheden functioneert, kunnen we aspecten hiervan indien nodig verbeteren.

Op het veld kunnen we deze stappen samen nemen. We kunnen onderdelen van de sport nabootsen en hierbij precies zien hoe je lichaam reageert en beweegt. Met onze kennis van het lichaam, sporten en bewegen kunnen wij dit indien nodig samen verbeteren. Dit doen we door inzicht te geven over wat er afwijkt (middels uitleg, film of voorbeeld), en daarna te laten zien hoe het zou moeten zijn en hoe je dit kunt bereiken.

 

Als we samen op het veld zien dat de onderdelen van de sport goed gaan, zul je het daarna met veel meer vertrouwen en minder risico op de club kunnen doen. Zo ben je echt klaar om weer te gaan sporten.

Hoe werkt het?

Veldtrainingen worden gegeven op een veldje nabij de locatie Nassaulaan.  De declaratie is gelijk aan een gewone sessie fysiotherapie.